Głębokie mrożenie, mrożenie czy chłodzenie? 

 

Do prawidłowego przechowywania żywności niezbędny jest chłód: temperatura i wilgotność to najważniejsze czynniki  mające wpływ na dojrzewanie produktów oraz zachowanie ich specyficznych właściwości.

 

Nigdy nie powinien być przerwany tzw. łańcuch zimna, czyli wszystkie fazy pozwalające na przechowywanie żywności w optymalnej temperaturze od momentu jej wytworzenia do znalezienia się u konsumenta.

 

Aby jak najlepiej móc przechowywać pożywienie warto jest znać typy "zimna".

Produkty do przechowywania w lodówce to artykuły spożywcze łatwopsujące się, które, aby zachować swoje właściwości powinny być przechowywane w temperaturze niższej niż pokojowa, ale nie niższej niż -1°C.

 

Produkty mrożone to takie, które zostały poddane procesowi mrożenia: w ciągu paru godzin ich temperatura została obniżona do poziomu od -18 do -25°C.

 

Procesowi głębokiego mrożenia, który przebiega jeszcze szybciej niż proces mrożenia, poddane zostają produkty głęboko mrożone.