Bliny po Litwesku

 

Kuchnia Sejneńszczyzny w XIX wieku miała wiele cech wspólnych z kuchnią litewską. Charakter tej kuchni pozostawał pod silnym wpływem kuchni litewskiej,

 

zwłaszcza wileńskiej i żmudzkiej (Zofia Kurzowa, Język polski Wileńszczyzny i kresów północno-wschodnich XIV-XX w., Wydawnictwo Naukowe PWN 1993). Uprawa ziemniaków (rozpowszechniona pod koniec XVIII w.) sprawiła, że w końcu XIX w. zdominowały one stół na Sejneńszczyźnie. Ulubioną potrawą były ołatki – (placki ziemniaczane) z utartych ziemniaków z dodatkiem jaj i mąki, smażone na tłuszczu.

Bliny po Litwesku. Głęboko mrożone. Masa opakowania netto 500g

 

Skład: Mąka przenna,  mięso wieprzowo-wołowe 12%, sktobia, cebula, marchew, bułka tarta, przyprawy sól. 

Sposób przyrządzania: Bliny po Litwesku spażyć na głebokim oleju aż do zarumienienia 

Warunki przechowywania: Zamrożone pierogi ruskie przechowywać w temperaturze nie wyższej niż -18C 

Uwagi: Chronic przed rozmrożeniem. Produkt rozmrożony nie kwalifikuje się do powtórnego zamrożenia. Zawartośc nadzienia 35% 

Kartacze

 

Kartacze są jednym z najbardziej popularnych produktów tradycyjnych w województwie podlaskim. Są także charakterystycznym daniem kuchni litewskiej – kartacze sejneńskie – cepeliny. Do dziś wiele gospodyń wykonuje je w domach, szczególnie jesienią, przy okazji zbioru ziemniaków. Sposób wykonania w zależności od tradycji rodzinnych bywa różny.

 

Kartacz formowany jest z masy ziemniaczanej, wokół nadzienia z tłustego mielonego mięsa: baraniny, wieprzowiny z dodatkiem cebuli, pieprzu i majeranku. Ze względu na małą zawartość tłuszczu nie używa się szynki (nadzienie byłoby za suche i twarde). Niekiedy są one faszerowane nie tylko mięsem, lecz także kiszoną kapustą lub grzybami.

Kartacze. Głęboko mrożone. Masa opakowania netto 500g

 

Skład: Ziemniaki, mąka ziemniaczana, mięso wieprzowe, warzywa, przyprawy, sól 

Sposób przyrządzania: Kartacze wrzucic do wrzącej osolonej wody mieszając gotowac od 10 do 15 minut. 

Warunki przechowywania: Zamrożone pierogi ruskie przechowywać w temperaturze nie wyższej niż -18C 

Uwagi: Chronic przed rozmrożeniem. Produkt rozmrożony nie kwalifikuje się do powtórnego zamrożenia. Zawartośc nadzienia 35%